Virusscanner vergelijken doe je zo

apples met peren vergelijkenAls je op zoek bent naar een virusscanner voor jouw computer, kom je er al snel achter dat er vele verschillende virusscanners op de markt zijn. Zo kun je een betaalde virusscanner gebruiken om jouw computer te beschermen tegen schadelijke bestanden, maar kun je ook gebruik maken van een gratis virusscanner om schadelijke bestanden te weren, te detecteren en te verwijderen. De bedrijven achter virusscanners beloven altijd om jouw computer zo goed mogelijk te beschermen, maar doen ze dit wel echt? Voor de computergebruiker die niet gespecialiseerd is in virusscanners, is dit eigenlijk nauwelijks te controleren.

Om de standaard computergebruiker zonder specialistische kennis over virusscanners te helpen bij het zoeken van een goede virusscanner, wordt er regelmatig onderzoek gedaan door onafhankelijke instellingen naar de virusscanners op de markt. Enkele voorbeelden van organisaties die dit doen, zijn het Oostenrijkse AV-Comparatives en het Duitse AV-Test. Zij laten duizenden virussen los op virusscanners, om vervolgens te testen of deze virusscanners de losgelaten virussen goed tegen kunnen houden. Een zeer effectieve test dus, die de werkelijkheid goed weerspiegelt en je een duidelijk beeld geeft van goede virusscanners op de markt. Uit recente tests van AV-Comparatives en AV-Test, is gebleken dat de gratis virusscanners van Avira, avast! en AVG niet onder doen voor betaalde virusscanners op de markt. Kortom: gratis virusscanners zijn over het algemeen helemaal niet slechter dan betaalde virusscanners.

 

Virusscanners vergelijken: diverse zaken tellen mee

Bij het vergelijken van virusscanners wordt er naar diverse zaken gekeken. Welke zaken dit precies zijn, lees je in onderstaande tekst.

Bescherming

Het gaat er niet alleen om dat een virusscanner goede bescherming kan bieden tegen malware, maar ook dat virusscanners preventieve bescherming bieden tegen nieuwe vormen van bedreigingen. Hierbij kun je denken aan bedreigingen die via e-mail worden verstuurd, maar ook aan bedreigingen in de vorm van malware en phishing.

Gebruiksgemak

Naast bescherming, is het ook belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak van virusscanners. Zo is het niet alleen belangrijk dat ervaren gebruikers weten hoe de virusscanners werken, maar dat ook minder ervaren gebruikers weten hoe ze de virusscanners moeten bedienen om hun computer goed te beschermen. Heb je een goede virusscanner, dan hoef je hier zo min mogelijk niet naar om te kijken. Een virusscanner zonder interactie van de gebruiker bestaat helaas niet, maar zo min mogelijk interactie in de vorm van pop-ups is wel gewenst.

De mogelijkheden van een virusscanner

De meeste mensen denken dat de meest uitgebreide virusscanners met de meeste mogelijkheden ook meteen de beste virusscanners zijn. Dit is echter helemaal niet waar, want het gaat uiteindelijk altijd om de beveiligingstechnologie├źn die een virusscanner gebruikt. Het aantal functies is dus helemaal niet interessant, als deze functies maar goed werken. Ook kunnen de mogelijk heden van Windows en Macintosh verschillen

Updates

Tot slot gebruiken de beste antivirus ontwikkelaars realtime updates in hun virusscanners. Dit wil zeggen dat als er nieuwe updates beschikbaar zijn voor een virusscanner, deze direct worden geïnstalleerd.

Besturingssysteem

De mogelijkheden van een virusscanner kunnen beperkt worden door het besturingssysteem. Een virusscanner die geschikt is voor Mac en Windows en Android kan per platform meer of minder functies bieden. Als je bijvoorbeeld de specificatie van Mcafee LiveSafe bekijkt dan zie je de mogelijk enorma verschillen tussen de besturingssystemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *