Het is springlevend en misschien wel op jouw computer actief: Het computervirus!

Afgelopen jaar is het computervirus dertig jaren oud. Het eerste virus wat er was heette het BRAIN virus welke dus dertig jaar geleden opdook. Nu zijn er volop andere virussen, wormen, hackers, Trojaanse paarden en andere ongein. Het is een ware markt geworden en steeds meer mensen kiezen ervoor om een virusbescherming op de computer te nemen. Het is gratis mogelijk, maar ook tegen een aantrekkelijk bedrag. Het is goed om te weten, dat het tegenwoordig een zeer grote markt is geworden. Een markt om bedrijven en hun gegevens te beschermen en ook om de particuliere computer goed te beschermen. Het is heerlijk om te ontdekken wat er allemaal kan vandaag de dag. Kan de Navo zich wel wapenen tegen alle cyber aanvalen en wapens?

 

 

China wil samen met de Verenigde Stagen graag cyberspace gaan beveiligen. Het is een totaal andere wereld dan dertig jaar terug. Heel begrijpelijk natuurlijk. Het is mooi om te zien welk mogelijkheden er vandaag de dag allemaal zijn om je eigendommen digitaal ook te beschermen.

Het BRAIN virus was natuurlijk niet het meest schadelijke virus. Het was op een gemakkelijke manier op te lossen door een diskette in de computer te doen en er weer uit te halen. Het probleem is dan al verholpen. Nu is het heel anders. Nu zorgen de virussen voor veel grotere problemen. Ze zijn er op uit om je bankgegevens te bemachtigen, je geld te stelen en snel vele andere computers te besmetten. Het is goed om hier voor op te passen. Het gaat namelijk vaak erg snel. Sneller dan je denkt. Kies er daarom voor om jezelf er goed tegen te beschermen. Je zal er geen spijt van krijgen als je dit doet.

De laatste jaren is er niet veel verandert, geeft Joran Polak aan welke een security analis is bij Certified Secure. De laatste jaren zien we dezelfde techniekenzoals een paar jaar terug. Er is niet veel verandert. Mensen klikken nog steeds overal op en daardoor werkt het simpelweg nog. Een bijlage openen, de software niet up to dat houden en het is feest. Je hebt dan een virus op je computer. Erg vervelend natuurlijk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen, dat je er geen last van gaat krijgen. Het is echter nog steeds erg gemakkelijk om een virus te krijgen en om een virus op de computer te krijgen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. De mensen zijn echter nog niet bewust genoeg van de manieren waarop je een virus op je computer krijgt.

 

Het I love you virus

Het was het I love you virus welke ervoor zorgde dat het totaal mis ging! Het I love you virus was er rond de eeuwwisseling. De wereld van de cyber security heeft daarna natuurlijk niet stil gezeten. De particulieren hebben in volop overheidsspotjes de mensen gewaarschuwd tegen vooral phishing. Ook de grote banken zie je hiermee regelmatig op de televisie en op de radio. Erg leuke reclames zijn het en het helpt om de mensen meer bewust te maken van de gevolgen van een virus op de computer of een phishing poging. Cybercrime is groot en ook gevaarlijk. Gevaarlijk voor je computer en ook gevaarlijk voor je portemonnee.

Cybercriminelen hebben hun focus zelfs verlegd van het hacken van ondernemingen naar particulieren. Jan Terpstra is security consultant bij Hewlett Packard en geeft aan dat volgens de grondleggers van de anti virus industrie in ons land helemaal klopt. Er is een verschuiving van de bedrijven naar particulieren. Natuurlijk zijn bedrijven nog steeds een goede target voor de cybercriminelen. De particulieren laten ze echter niet links liggen. De computers zijn vaak slechter beveiligd en daarom aantrekkelijker om aan te vallen. Rijke beleggers, topmensen in de bedrijven en ook de goede MKB bedrijven moeten oppassen! Criminelen gaan veel verder dan je zou verwachten en denken. Het is goed om je hier ook bewust van te zijn. Vaak hebben ze gegevens uit het dagelijkse leven om het vertrouwen te winnen van de persoon om daarna toe te gaan slaan.

Het kan zelfs zo zijn, dat ze achter de struiken gaan liggen om te zien om hoe laat iemand thuis komt en ook wanneer iemand weg gaat op vakantie. Het lijkt als de normale huis- tuin en keuken inbreker. Het gaat hier echter veel verder. Ook maken ze gebruik van gegevens uit het persoonlijek leven van de persoon om zo het vertrouwen te winnen. Je kunt dan een bericht krijgen van iemand, die aangeeft dat hij je kent van de schaakclub op je lagere school. Het kan via de mail gaan, maar natuurlijk ook via de mail. Het is vaak een op maat gemaakte malware waarmee de persoon de controle over een deel van zijn computer opeens afstaat aan een onbekend. Het is ongelovig hoe de internet criminelen te werk gaan.

Trots zijn om mensen te beschermen

Een nieuwe titel voor een baan? Internet bodyguard! Het zou zo maar kunnen. Het is namelijk steeds belangrijker om niet alleen een echte bodyguard te hebben, maar ook een digitale bodyguard. Nederlanders zouden ook een cursus moeten hebben om wat meer ingetogen te worden. Ze vertellen alles over zichzelf. Waar ze werken, wat ze doen en tal van andere zaken. Een Nederlander is trots op wat hij doet. Hierdoor is het vaak gemakkelijk voor een internet crimineel om een persoon en target te vinden om mee aan de slag te gaan.

Nog steeds werkt de malware mail uitstekend. Het lijkt simpel, maar het is nog steeds zo dat veel mensen erop klikken. Erg jammer natuurlijk voor het slachtoffer. We kunnen zeggen, dat deze persoon maar at beter moet opletten. Wat echter als het ons ook overkomt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *