Biedt een gratis antivirus programma voldoende bescherming?

Iedere computergebruiker die actief surft op het internet weet dat hij het systeem goed moet beveiligen. Makers van virus en malware programma’s weten precies waar de zwakke punten in je systeem zich bevinden en bedenken dan ook steeds weer nieuwe manieren om in je systeem in te breken. Dit kun je tegen gaan door het installeren van een antivirus programma. Naast vele betaalde programma’s zijn er ook gratis versies. Wat is het verschil tussen deze versies en biedt een gratis antivirus programma ook voldoende bescherming?

gratis virusscanner

Verschillende aanbieders

Er zijn vele aanbieders van gratis antivirus software. De meeste aanbieders hebben ook betaalde software in huis. De eenvoudigere en uitgeklede versie van het betaalde programma bieden ze dan als gratis antivirus programma aan. Zo heb je onder andere een gratis antivirus programma van AVG, Avast, en Microsoft. Daarnaast hebben alle grote ontwikkelaars van de bekendere antivirus programma’s vaak ook een kleinere gratis versie beschikbaar. Er zijn verschillende sites te vinden waar alle gratis programma’s met elkaar worden vergeleken en bieden zij een handig overzicht waarin je snel kan zien welk programma voor jou geschikt is.

Iedere aanbieder van gratis antivirus software biedt weer andere opties aan. Wat bij alle software wel gelijk is is dat de gratis antivirus software je systeem optimaal beschermd tegen online dreigingen. De aanbieders leveren geen kwaliteit in omdat het om een gratis product gaat. De gratis antivirus software is namelijk de ideale mogelijkheid om gebruikers kennis met je producten te laten maken. Hierdoor willen de aanbieders een goede eerste indruk achterlaten. Dit doen zij door het bieden van de optimale bescherming.

Voor wie is de gratis virusscanner geschikt

Iedere gebruiker die online actief is kan in principe gebruik maken van de gratis antivirus software. Echter zijn sommige gebruikers naar uitgebreidere functies en opties op zoek. In dat geval kun je beter een virusscanner kopen die doorgaans over een uitgebreider programma beschikken. Iedereen die puur en alleen op zoek is naar een goede bescherming heeft voldoende aan een gratis antivirus programma. Daarnaast zijn de gratis versies van de software vaak niet heel groot, doordat het eenvoudigere programma’s zijn dan de betaalde pakketten. Hierdoor is er op ieder systeem nog wel ruimte om het programma te kunnen installeren. Daarnaast gebruiken de gratis virusscanners ook niet veel geheugenruimte van het systeem. Doordat het programma maar weinig gebruikt merk je doorgaans niet dat de virusscanner wel degelijk op de achtergrond actief is. Dit werkt erg prettig.

Waarom een gratis virusscanner

Doordat de meeste mensen alleen op zoek zijn naar een programma wat hun systeem beschermd tegen online dreigingen ben je met de meeste gratis programma’s wel klaar. Op die manier ben je beschermd tegen onder andere malware en virussen en kun je met een gerust hart het internet op. Echter moet je altijd op je hoede zijn en niet zomaar alles aanklikken met de gedachte dat de virusscanner zijn werk wel doet. Makers van kwaadaardige software zijn namelijk altijd naar gaten op zoek die de virusscanners nog niet kunnen dichten. Echter ben je met behulp van een gratis virusscanner al veel beter beveiligd.

 

scan knop

 

Wil je echter over veel meer functies beschikken en een betere bescherming tegen virussen dan is het wellicht beter om te kijken naar een betaald pakket. Dit zijn meestal complete bundels van verschillende programma’s waardoor je over veel meer opties beschikt. Hierbij valt te denken aan een slimme firewall en het bieden van opslag voor al je bestanden. Deze extra functies zitten niet altijd in de gratis variant en daarom zal je moeten uitwijken naar betaalde programma’s. Echter is dit voor de meeste mensen niet nodig en zijn zij prima af met een gratis virusscanner. Op die manier is iedereen beschermd tegen de dreigingen die online te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *